«

»

6. kolo – Mladkov 21.7. 2012

V sobotu 21.7. se uskutečnil desátý ročník Mladkovského poháru jako šestá soutěž VCÚ 2012. Běhalo se opět ze dvou základen na dva pokusy. Bylo pod mrakem, ale nepršelo a dráha nebyla rozměklá, a tak byla soutěž přehlídku skvělý útoků a opravdovou podívanou pro diváky. Hned prvním pokusem si dal Letohrad pěkný „zajišťovák“ 17,65. Průběžně vedoucí Bystřec B svůj první pokus „prostříkl vpravo“ na 18,84. Čas Orlice 17,83 byl také dobrým uklidňovacím pokusem, ale hned v dalším útoku byl jako „zajišťovací“ použit těžší kalibr. Kunčické „céčko“ s výpomocí Honzy Kacálka na pravém proudu trefilo výborných 17,13 a předvedlo tak nejrychlejší pokus letošní sezony. Další pokus pod 18 vteřin předvedl Horní Třešňovec a vylepšil si osobní rekord na 17,62. Posledním útokem prvního kola pod 18 vteřin byl pokus Rotneka, který trefil 17,83.
Druhé kolo zahajoval opět Letohrad, ale časem 17,76 už svůj výkon nevylepšil a skončil šestý. To výrazné zlepšení předvedlo Bystřecké „béčko“ a za čas z druhého kola 17,34 obsadilo 3. místo. Třetí družstvo na startu přišláplo plyn ještě více. Orlice trefila parádních 17,09 a ujala se vedení. Kluci si ale ani nestihli sbalit hadice a Kunčické „céčko“ jim předvedlo, jak se „vrací úder.“ Rychlá voda, natažené vedení, krásný sestřik a na časomíře zůstalo svítit 16,99. Co dodat? Snad jen: Vítejte ve VCÚ 2012, kde jsou již rekordy obou kategorií pod 17 vteřinami :-). V soutěži však padaly dál skvělé časy. Mostek předvedl 17,87 a obsadil 8. místo. Bystřec „A“ trefil i přes problémy vzadu 17,96 a skončil devátý. Dolní Třešňovec obsadil o setinku 5. místo za 17,64. Rotnek se pro nenasazenou proudnici na levém proudu již nezlepšil, a tak za čas z prvního kola obsadil sedmou příčku.
Kategorii žen odstartovala Česká Rybná výrazným vylepšením osobního rekordu a časem 17,34 si hodně výrazně řekla o stupně vítězů. Druhý šel na start Lanšperk a trefil 18,36. Třetí vyběhly holky z Letohradu a trefili 18,44. Jak se za vítězství sbírá sedmnáct bodů předvedla svým pokusem děvčata z Orlice. Krásným pokusem trefila 16,92 a po týdnu opět vylepšila hranici platného rekordu. Pátý startoval Horní Třešňovec a svůj pokus završil časem 18,54. Šestá běžela děvčata z Kunčic. Velmi rychlý pokus však byl zakončen prostřikem na pravém proudu (LP-16,76) a zastavil časomíru na hodnotě 18,56. Sedmé šly na start holky z Rotneka. Parádně rozběhnutý pokus zmařil uzlík na trojákové hadici a holky tak dokončily v čase 18,69.
I v druhém kole předvedla Česká Rybná kvalitní pokus a za čas 17,58 by i bez svého „zajišťováku“ brala druhé místo. Další útočil Lanšperk, ale časem 19,16 se již nezlepšil a za první kolo bral 4. místo. Nezlepšil se ani Letohrad – 18,54 a za čas z prvního kola bral 5. místo. K druhému pokusu nastoupila Orlice a mohla jít pokus „v klidu a na krev.“ Béčkařka se však trošku opozdila a strojnice musela nepatrně ubrat… ale i přes to dosáhly holky krásného času 17,17, který by jim na vítězství také stačil. Dále se nezlepšil ani Horní Třešňovec s nebezpečně vypadajícím pádem levé proudařky při zákleku. Ani Kunčice, které opět s prostřikem na pravém terči dosáhly času 19,45 a za první kolo skončili na sedmém místě. Zlepšení předvedl Rotnek. Pokus sice měl své „mušky,“ ale i tak mohly holky slavit svou první sedmnáctku a za čas 17,93 obsadily bronzovou příčku.
Také parádní podívanou bylo určitě i finále prvních dvou družstev a desátého družstva podle jubilejního ročníku poháru. V mužské kategorii zvítězila Orlice časem 14,89 před Kunčicemi – 15,24. Ženské finále vyhrála ještě lepším čase než v kole základním Orlice, za 16,70.
Dnešní soutěž určitě splnila přání i nejnáročnějších diváků a vylepšila rekordní hodnoty obou kategorií. To je tou nejlepší pozvánkou na příští závody do České Třebové.

Autor článku Kamil Mikyska

Výsledkové listiny: Muži  , Ženy

Průběžné výsledky: Muži  , Ženy

Foto: kuncice-c.rajce.net

O autorovi

Martin